Ander onderwijs…

Mar 16, 2023


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een mooie uitdrukking en bij mij van toepassing op mijn rol binnen het onderwijs. Tijdens Corona viel bij mij de beslissing om te stoppen met lesgeven op het Beatrixcollege. Door het ontbreken van al mijn andere werk ernaast, kon ik het niet meer opbrengen om nog langer voor de klas te staan.

Dat had helemaal niks te maken met de leerlingen. Sterker nog, die mis ik eigenlijk nog steeds. Nee, de manier waarop wij in Nederland onderwijs aanbieden, stond mij steeds meer tegen. Nu gaf ik al les op 5M Anders leren, een type onderwijs waar de de leerling al veel meer eigen regie heeft, maar dat was niet genoeg. Nog steeds worden leerlingen toegeleid naar een hele berg toetsen, proefwerken en examens. Met als resultaat: een grote groep leerlingen in de stress, want ze worden zo geleefd door al die toets momenten, dat er geen tijd meer is om zelf te beslissen wat ze nu eigenlijk blijvend in hoofden willen opnemen.

En nu ben ik dan de “trekker” (soort van project manager) op Campus Sparrenhof en mag ik mijn eigen visie op onderwijs gaan ontwikkelen op een landgoed van 24 hectare groot. Ik doe dat samen met een paar collega’s uit het Speciaal onderwijs (Expeditie Sparrenhof) en het Jongerenwerk (Sparkling Sparrenhof). Superleuk om te doen, maar tegelijkertijd ook een flinke verantwoordelijkheid. Want ja, die Antens met zijn grote mond, moet het dan nu ook laten zien !!

Gelukkig heb ik de eerste bevestiging binnen, dat ik op de goede weg zit. Ik heb mijn visie en uitwerking in 2 A4 tjes op papier gekregen, met wat hulp van het lectoraat pedagogiek, en Maike Kooijmans in het bijzonder. Deze visie is inmiddels ook onderschreven door de onderwijsstichtingen die mijn opdrachtgevers zijn, en ik mag deze gaan uitdragen naar de directeuren van alle lagere en middelbare scholen in de stad. Wow !! En het doel: Kinderen en jongeren vooral te leren hoe ze zelf moeten leren. Onze maatschappij verandert zo snel, dat de lesstof van vandaag over een paar jaar alweer is verouderd. Dus is het nodig dat het leren om kennis op te doen, belangrijker is dan de kennis zelf. Alleen zo bereiden we ze voor op de arbeidsmarkt. En daar maakte ik een tijd geleden dan ook weer een lied over.