Componist


Als componist werkt Ron voornamelijk in opdracht. Na het schrijven van vele arrangementen trekt hij op een gegeven moment de stoute schoenen aan en begint met componeren. Eerst voor harmonieorkest (Borderlines, Fairytales), later in veel bredere zin met de nadruk op muziektheater.

Na de kindervoorstelling Spaghetti van Menetti, waarvoor Ron zowel de muziek als de teksten schrijft, komt het grotere werk aan de beurt en componeert hij het grote muziektheaterwerk Moordhoek, een avondvullende voorstelling over de verdwijning en dood van Marietje Kessels. Deze voorstelling staat in 2017 vier avonden op de planken in Theaters Tilburg en krijgt lovende recensies.

Ron gaat door en schrijft de rockmusical Hier adem ik vrij. Deze zou in mei 2020 gespeeld worden, maar de productie is helaas uitgesteld vanwege Covid-19. Ook een derde productie waar Ron aan begonnen is, namelijk Muziektheater Cuypers in Roermond, is voorlopig uitgesteld.

Tot slot heeft hij ook een aantal liedjes met een theatrale inslag geschreven (Zo was het, Koets en MS Odyssee) en Oranje Rhapsody voor symfonieorkest.

Ron wijkt graag af van gangbare bezettingen. Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door veel te spelen met klankkleur. Dat kan zowel in grote bezettingen als in kleinere, zoals een straatorkest. Hij schrijft hoofdzakelijk tonaal, maar schuwt ook het experiment niet.

Hier adem ik vrij in Corona-tijd

MS Odyssee

Strijkkwartet Summer in New York

Ik heb als tekstschrijver meegewerkt aan tien Tilburgse Revues. De revue waarvan Ron de muzikaal leider was, vind ik een van de beste. Maar Ron heeft me vooral verrast met zijn productie van de musical Moordhoek, gebaseerd op mijn gelijknamige boek. Ik was daar verder niet bij betrokken en wachtte in spanning het resultaat af. Met veel waardering kijk ik terug op de integere wijze waarop de musical gemaakt is en ook op het theatrale resultaat.

Ed Schilders

Schrijver & columnist

Arrangeur


Ron begint als arrangeur bij de MusicAllFactory van Factorium Tilburg. Als muzikaal leider moet hij zelf de bestaande musicals herschrijven voor kleinere bezettingen. Sindsdien heeft hij van alles aangepakt en arrangeert hij voor harmonie- en symfonieorkest, showband (bigbandbezetting), kamerorkest (vaste arrangeur Kamerata Zuid en natuurlijk voor muziektheater en musicalorkesten.

Ron arrangeert in het programma Cubase. Dit is niet bepaald een gebruikelijk notatie-programma, maar meer studio software. Hierdoor is het voor hem heel makkelijk om het arrangement meteen om te zetten naar een orkestband. Dit is van grote waarde voor met name musicalverenigingen, die op de uitvoering met live muziek willen spelen, terwijl ze op de repetities met banden werken.

The Watergoblin

Young Classical Talent Award 2021

Nederlandse Musicaldagen

Ron Antens verzorgt al vanaf de start de arrangementen voor educatieproject Tilburg Young Classical Talent Award. Door zijn jarenlange ervaring als docent weet hij perfect de juiste passende arrangementen te maken.

Frank Adams

Artistiek leider, Kamerata Zuid