Arrangementen…..en de zoektocht om ze uit te brengen

Jan 13, 2022


De afgelopen jaren hebben zich al heel wat arrangementen op de spreekwoordelijke plank verzameld. Velen zijn helaas maar een of twee keer uitgevoerd. Nu ben ik al even bezig om eens te bekijken of ik daar niet meer mee kan. Ik heb inmiddels al wat composities bij een uitgeversplatform in de etalage staan (kijk maar eens bij Sonolize ) en ook al een arrangement van een klassiek werk. Bij die laatste is het geen probleem qua rechten, omdat Dvorak al meer dan 70 jaar geleden is overleden. Bij moderne muziek ligt dat wel even anders. En laat ik daar nu net de meeste arrangementen van hebben, zowel van popmuziek, musical als filmmuziek. Of zoals in het filmpje met een compilatie hiernaast: een mengvorm van die drie. Ik ben eens voorzichtig gaan kijken of het toch niet mogelijk is om dit arrangement (en andere ook natuurlijk) te koop aan te bieden, maar ik kwam er als snel achter dat het niet zo simpel is om te achterhalen wie nu eigenlijk rechthebbende is van wat. Formeel moet je namelijk toestemming hebben op het artistieke vlak om muziek te bewerken, nog los van de financien; dat is weer een hoofdstuk apart. Ik heb ook Buma/stemra al gemaild, maar daar werd ik ook niet echt wijzer van. Stiekem is er al heel wat tijd in gaan zitten en ben ik nog niet veel verder…..dus…mocht iemand de gouden tip hebben? Laat maar weten. En mocht je nu meer van het arrangement willen horen dan alleen de compilatie? Via deze link van Moulin Rouge kun het je hele arrangement beluisteren.