Boems…

Mar 2, 2023


Nee, ik ben niet gevallen en ook geen schriftelijke slag op een trommel. Boems staat voor Brabantse Operette en Musical Spelers. Een al behoorlijke oude muziektheatervereniging hier uit Tilburg, waar ik al vele malen mee op de planken (of in de orkestbak) heb gestaan.

Het begon met een keer de dirigent vervangen voor een concert, en voor ik het wist zat ik in het orkest om mee te spelen in de voorstelling Parade in 2004. Een schitterende musical van Jason Robert Brown, nu nog een van mijn favorieten en inspiratiebron voor mijn eigen musical Moordhoek. Na nog een paar producties als trombonist mee te hebben gespeeld, kreeg ik de kans om samen met collega Carla de Waal de dirigeerstok over te nemen met de musical Once upon a Matress in 2012.

Weer een productie verder werd ik ook gevraagd om de toch vaak grote orkestpartituren te arrangeren voor een kleiner orkest zoals die van Ciske de Rat, en dat werd iets wat ik tot op de dag van vandaag voor elke productie van Boems heb mogen doen. Soms is dat ingewikkeld want je kunt met minder muzikanten niet alles blijven spelen.

Maar er was ook een productie waarvan ik niet begreep dat deze voor compleet orkest was geschreven. Ik vond het arrangement voor een kleiner salonorkest uit het Berlijn van de jaren 20 van de vorige eeuw eigenlijk veel passender. Kenners weten al welke musical ik bedoel, namelijk Cabaret. De impressiefilm hiernaast van een repetitie geeft hier een mooi beeld van.

En nu sta ik dan alweer voor de 9e keer met Boems in het theater. Deze keer met Big Fish. vanavond de generale en komende 3 dagen de voorstellingen. Er zijn nog kaarten. Wie weet tot snel?