Coaching van een jonge componist

Sep 23, 2021


Het is al bijna weer een jaar geleden dat ik het besluit nam om te stoppen in het onderwijs. Corona had pijnlijk duidelijk gemaakt dat ik mijn leven en werk nog maar op een manier wilde invullen en dat was als fulltime componist, arrangeur, dirigent en muzikant. Nog steeds ben ik erg blij met die beslissing en dat werd gisteren nog maar eens extra duidelijk toen ik 2 uur lang een jonge pianist mocht coachen die dezelfde droom als ik wilde waarmaken. Benjamin Goldensbeld is een pianist en componist met een uitzonderlijk talent. Hij speelt pas anderhalf jaar piano, maar is nu al bezig met werken van Chopin en Rachmaninov. Daarnaast schrijft hijzelf ook pianomuziek, liefst in de stijl van de Romantiek. Tevens heeft hij ook al een strijkkwartet geschreven. Het ontroerende is dat hij door de korte periode dat hij bezig is, zelf maar amper in de gaten heeft hoe getalenteerd hij is. Als een spons zuigt hij alles op wat ik hem vertel; alles wil hij weten over speelmanieren, vorm, instrumentatie en stijl. Prachtig….

Hij wil naar het conservatorium en wat ik daar van vind, want hij hoort ook verhalen dat het heel moeilijk is om er je beroep van te maken, dat het lastig is om je boterham er mee te verdienen. Ton Hendriks (de maker van het filmpje) en ik schieten in de lach….ja, dat is lastig….maar het is ook belangrijk dat jonge muzikanten die zo’n passie en talent hebben die passie vooral durven te volgen. We verzekerden Benjamin dat hij dus voor zijn passie moet gaan en dat zijn talent hem nog ver gaat brengen.

Met een oprecht gelukkig gevoel verlaat ik het Udens College…de cirkel is rond !!