Het bestaat nog…

May 11, 2023


Exposure, het containerbegrip voor iets in de kunstenaarswereld waar we van af hoopten te zijn. Maar goed, even wat uitleg misschien. Sowieso moet ik eens in de zoveel tijd mijn politiek getinte hart luchten. En het onderwerp van vandaag is dus “Exposure”, wat staat voor: uitstraling, publiekelijke blootstelling of in goed nederlands: windowdressing. In ons vak wordt de term vaak gebruikt als argument om niet al te veel geld te hoeven betalen voor bijvoorbeeld een kunstwerk of een optreden.

Voor Corona kwamen we dat nog veelvuldig tegen met als bekende voorbeeld een restaurant dat een pianist vroeg om gratis de avond op te luisteren. Wel kreeg hij een bordje macaroni of iets dergelijks en vooral…..veel exposure want er komen belangrijke mensen en zo kun je laten horen wat je kan !! Na Corona is dit gelukkig al wat minder geworden, niet in de laatste plaats dankzij bijvoorbeeld het werk van het Platform voor Freelance Musici en het invoeren van de Fairpractice Code. Maar helaas is het in de hoofden van veel mensen nog niet weg.

Dat bleek maar weer eens bij een debatbijeenkomst van de gemeenteraad over het plan Cultuur in het Publieke Domein (Cupudo). Niet ikzelf, maar mijn collega Freke Schellekens voerde daar het woord over de intrinsieke waarde van kunst en de rol van burgerparticipatie in verhouding tot de vrijheid van de kunstenaar. En dat is misschien maar goed geweest, want nu moest ik mijn mond houden, en wie weet wat ik in mijn felheid had gezegd in een reactie op een woordvoerder van een ander partij. Die deed namelijk de uitspraak dat de meeste kunstenaars toch eigenlijk wel blij mochten zijn als ze een kunstwerk mochten leveren dat aan het publiek werd getoond.

Wat er verder nog achteraan kwam hoorde ik niet meer zo goed, vanwege de stoom die uit mijn oren kwam. Dus of ze bedoelde dat het niet te duur mocht zijn, of dat een kunstenaar niet moet zeuren over regels die gesteld worden, ontging me een beetje. Mij ging het er vooral om dat mensen blijkbaar nog steeds niet in de gaten hebben wat het voor kunstenaars betekent om hun werk te doen. Dat een expositie of een concert geen gratis service is aan het publiek, maar een prestatie waar een eerlijke beloning tegenover moet staan. In ieder geval is op dat vlak mijn werk in de politiek duidelijk nog niet gedaan. En ja, ik snap ook dat mensen dit niet altijd vervelend bedoelen, dat was in het genoemde debat ook niet het geval, maar deze denkwijze moet echt uit alle discussies verdwijnen. Kunstenaar zijn is een vak en niet een uit de hand gelopen hobby !!

In de video het nummer Krapte snapte wat ik samen met Pieter Bon heb geschreven, en waar gelukkig wel sprake was van Fairpay, mede dankzij Omroep Tilburg en Ton Wilthagen van Tilburg University