Klankvoorstelling

Jul 15, 2021


Al een aantal jaar arrangeer ik voor de Young Classical Talent Award, een initiatief van Kamerata Zuid. Ook dit schooljaar was er weer een editie, ondanks de corona perikelen. Voor mij heel bijzonder juist vanwege Corona.

Als ik muziek schrijf doe ik dat in software waarbij ik samples gebruik en zo dus een redelijk goede weergave van de klank hoor. Natuurlijk haalt dat het niet bij het geluid van echte instrumenten en hun bespelers. De laatste muziek door mij geschreven die ik live hoorde, was op 7 maart 2020 en daarna brak dus Corona uit. Het hele jaar daarna heb ik van alles gearrangeerd en gecomponeerd, maar hoorde dat dus alleen maar uit de boxen van mijn computer. Zo ook de klanken van het 2e pianoconcert van Shostakovich. Je wil eigenlijk heel graag horen hoe het in het echt klinkt door alleen maar strijkers, en hoe in jouw arrangement het karakter behouden blijft zonder de blazers en het slagwerk uit de oorspronkelijke versie, maar dat blijft toch lastig in Midi, ondanks goede samples.

Toen ik uiteindelijk op 14 april 2021 aanwezig mocht zijn bij de repetitie van het stuk in de Concertzaal, hoorde ik voor het eerst sinds meer dan een jaar weer mijn eigen muziek door een echt, live orkest. Iets wat mij meer aangreep dan ik verwacht had. Dit is namelijk waar je het voor doet , waarom ik graag muziek schrijf. Om datgene wat zich in mijn hoofd ontspint, terug te horen in een prachtige concertzaal of in een geweldig theater. Het was lang geleden dat ik zo zat te genieten van een prachtige uitvoering door Kamerata Zuid en de solisten Chris van der Plas en Eva Rijnen. Zij gaven mij de bevestiging dat het karakter van het stuk overeind bleef in mijn versie voor kamerorkest.