Muziek en politiek

Oct 12, 2023


Ik zit inmiddels al weer zo’n anderhalf jaar namens GroenLinks in de gemeenteraad van Tilburg. En het zal niemand verbazen dat ik daar ook de woordvoering doe over cultuur. Toch is dat niet zo maar vanzelfsprekend.

Veel van mijn werkzaamheden vinden namelijk plaats in Tilburg. En het gevaar van belangenverstrengeling ligt dan natuurlijk op de loer. Dat werd mij ook gevraagd in een interview voor Stadsforum van Omroep Tilburg. Hiernaast terug te zien in het filmpje. Waarom ik dit dan toch doe, leg ik ook daar uit, maar ik wil daar wel meer over kwijt.

Dat een overheid Kunst en Cultuur steunt, is denk ik bij iedereen wel bekend. Soms met instemming maar vaak ook met de nodige scepsis. Niemand is echt tegen Kunst en Cultuur, maar waarom die steun, waarom die subsidies? Kunnen die kunstenaars dan niet hun eigen broek ophouden?

Het antwoord is even kort als simpel. Nee, dat kunnen ze niet. Waarom niet? Omdat we in dit land niet gewend zijn om voor de meeste kunst het tarief te betalen wat het zou moeten kosten. Bestaanszekerheid is op dit moment het grote thema in de verkiezingen en daar wringt bij Kunst en cultuur aan twee kanten de schoen.

Aan de ene kant willen we graag dat iedereen naar een concert, voorstelling of tentoonstelling kan. Maar dan moeten we de toegangsprijzen wel betaalbaar houden. En als we dat doen, zijn veel van die voorstellingen niet kostendekkend te maken. En dat geld echt niet alleen voor extravagante schilderijen of muziek, maar ook voor bekende stromingen zoals popmuziek.

Je zou er van staan te kijken hoeveel uitvoerend kunstenaars moeten vechten om rond te komen. Terwijl ze vaak een HBO opleiding hebben gevolgd en keihard werken om hun vakmanschap te behouden. Talent moet beloond worden, maar het maakt een groot verschil of je bij een prof voetbalclub speelt of dat je de hoofdrol hebt in een musical (overigens vaak niet gesubsidieerd). Laat staan als je een rol hebt in het orkest of het ensemble.

En daar vecht ik voor, in de gemeenteraad en daarbuiten. Kunst is belangrijk, het is voedsel voor de geest. Daarom spreek ik ook niet van subsidies, maar van investeringen !!