Muziektheater…..mooi man !!

Jan 26, 2023


Het blijft voor mij een prachtig fenomeen: Muziektheater. Ik arrangeer het graag, ik schrijf het graag, ik dirigeer het graag en ik speel het graag. Nou ja, dat laatste tegenwoordig steeds minder, maar daar is het wel mee begonnen. Eind jaren negentig van de vorige eeuw om precies te zijn, toen een paar docenten van de Tilburgse Dans- en Muziekschool een opleiding oprichtten: De MusicAllFactory, oftewel de MAF.

Deze parttime semi professionele opleiding voor musical en muziektheater was de eerste in Nederland, al snel gevolgd door de Frank Sanders academie in Amsterdam en een paar jaar later door de eerste voltijds opleidingen aan de conservatoria van Tilburg en Rotterdam. Maar we dwalen af, mijn aandeel bestond toen nog uit niet meer dan het meespelen in het orkest voor de eindvoorstelling. In ieder geval was mijn liefde voor het genre geboren, en 5 jaar later mocht ik het stokje van Lauran van der Sanden overnemen als dirigent/arrangeur van deze opleiding, wat ik ruim 10 jaar heb gedaan.

Ook bij Boems, een musicalvereninging uit Tilburg, begon mijn carriere als trombonist in het orkest dat hun voorstellingen elke twee jaar begeleidde. En ook hier werd ik na een aantal jaar de vaste dirigent/arrangeur bij de voorstellingen. De eerste was Once upon a mattress, gevolgd door Ciske de Rat, Cabaret, Shrek en dan nu Big Fish. Te zien in het Jan van Besouw in de eerste week van maart.

Maar na zoveel jaar spelen, dirigeren en arrangeren, begon het ook te kriebelen om zelf een musical te schrijven. En na veel wikken en wegen stond uiteindelijk in 2017 mijn eerste eigen stuk op de planken in Thetaters Tilburg: Moordhoek, over het bekende verhaal van Marietje Kessels. De reacties waren dusdanig dat voor mij het al snel duidelijk was dat het hier niet bij zou blijven. En in 2019 werd gestart met mijn tweede productie: Hier adem ik vrij. Al snel gevolgd door Muziektheater Cuypers in Roermond.

En dan nu, na een pauze van een paar jaar door Corona, start eindelijk weer een jaar dat bol staat van mijn favoriete genre. De repetities van Big Fish en Cuypers zijn inmiddels gestart. En Hier adem ik vrij zal over een paar maanden het licht weer zien. Ik heb er zin in !!