Pubers op een podium

Mar 14, 2024


En nee, dan bedoel ik niet (meer) mezelf. Ik heb het dan over de Allegria Schoolband competitie. Stichting Alegria zet zich in voor kansarme jongeren in Brazilie. In Nederland vragen ze daarvoor aandacht, door o.a. deze band competitie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs te organiseren.

Al een aantal jaren mag ik hiervoor als jurilid optreden en dat doe ik met heel veel plezier. Deze keer werd ik bijgestaan door Carla Wijnen, Tom Mordang en Vincent Koreman. Dat dit niet makkelijk is, illustreren het filmpje van een winnaar uit 2020 van het Odulphuslyceeum, en een foto van de deelnemers van de Jozefmavo gisteravond (hier samen met organisator Jan Ophuis). Zij wonnen de publieksprijs met een act als Motley Crue.

Nu weten mensen die mij goed kennen, dat ik een broertje dood heb aan muziek in combinatie met wedstrijden. De beroemde Hongaarse componist Bela Bartok zei ooit hierover: “Wedstrijden zijn voor paarden!”. En daar sluit ik me graag bij aan. Toch maak ik ieder jaar weer een uitzondering voor deze mensen. En dat komt omdat het plezier en het enthousiasme van de leerlingen letterlijk van het podium straalt.

Wel heb ik een paar afspraken ingevoerd om met mezelf in het reine te komen. Zo maken we als jury alleen een winnaar bekend, en gaan we zeker niet met punten strooien. Verder krijgen alle deelnemende bands en acts een tip en een top. De top is natuurlijk altijd leuk om te horen en ook de tips zijn dusdanig opbouwend dat iedereen met een glimlach naar huis gaat.

Muziek is namelijk nooit een prestatie. Muziek is een uiting, een beleving, zeker bij deze jongeren. En als ik dan zie wat het met ze doet en hoe ze zowel tijdens de optredens als erna met elkaar omgaan, dan wordt ik daar enorm blij van. Dan voel ik met toch weer een beetje zelf een puber. En dan een die weet dat hij het mooiste vak van de wereld heeft later !!