Terug naar het begin…

Sep 7, 2023


Gisteren had ik een heel erg leuk klusje voor Sparrenhof op de Academie voor Muziek Educatie. En dat was voor mij een gevalletje “Terug naar het begin”. De naam is weliswaar veranderd, maar de opleiding is die, waar ik in 1984 op het conservatorium startte, alleen heette het toen AMV/Schoolmuziek.

Een feest van herkenning kon ik het echter niet bepaald noemen. Er is in al die jaren bijzonder veel veranderd namelijk. Allereerst het gebouw natuurlijk. Al jarenlang zit de opleiding hartje stad in een mooi gebouw rondom de Muzentuin. Toch wat anders dan het oude Cenakel aan de Kempenbaan.

Ook de opleiding zelf is behoorlijk doorontwikkeld. Het gaat allang niet meer alleen om het opleiden tot muziekdocent voor het onderwijs. Studenten worden tegenwoordig veel breder opgeleid, bijvoorbeeld met een stukje training in ondernemerschap. En daar kwam ik dus om de hoek kijken. En dan specifiek als externe opdrachtgever voor de Creative Company. Een community waarbinnen de 1e en 2e jaars studenten een opdracht voor Campus Sparrenhof gaan uitvoeren.

En daar gaf ik gisterochtend dus een presentatie voor. Onder andere door te vertellen wie ik was en hoe ik mij na mijn studie heb ontwikkeld tot wat ik nu allemaal binnen muziek en muziekeducatie doe. En dan merk ik, dat ik in zekere mate bewust en onbewust precies dezelde ontwikkeling heb doorgemaakt als de opleiding.

Een ding was echter blijkbaar altijd hetzelfde gebleven; mijn enthousiasme als ik mijn visie en passie voor muziek en onderwijs mag uitdragen aan leerlingen/studenten. Getuige het compliment van een van de studenten die met een grote glimlach hardop riep “Meneer, u bent echt hilarisch”. Met gelukkig de bevestiging er achteraan dat ze het heel positief bedoelde.

Ik ben met een hele grote glimlach op mijn gezicht naar huis gefietst !!