Verkiezingen…

Nov 16, 2023


Over minder dan een week is het weer zover. Dan gaan we weer naar het stemhokje. Ik had me voorgenomen na vorige week om het niet weer over politiek te hebben, maar helaas, ik voel me toch weer geroepen om dat wel te doen. Ik maak me namelijk zorgen. Zorgen om onze culturele en creatieve sector.

De kans dat er een regering gaat komen van alleen maar rechtse partijen wordt helaas steeds groter. Helaas, omdat ze bijna allemaal minder geld uit willen geven aan kunst en cultuur. Het meest in het oog springend is daarbij de verhoging van de BTW van 9 naar 21%. Want zo zien deze partijen kunst en cultuur: als toegevoegde waarde.

Ikzelf zie het echter meer als essentiële waarde. Als iets wat net zo belangrijk is als taal en rekenen. Een uitingsvorm, die de spiegel is van wie we nu eigenlijk in wezen zijn. Ik kan het om die redenen dus echt niet als een toevoeging zien.

Het gevolg van deze verhoging zal een fors duurder kaartje voor het theater, de bioscoop, de concertzaal, musea en festivals zijn. Voor de professionele kunstenaars dus een regelrechte terugval. Hetzij direct in hun inkomen, omdat ze zelf opdraaien voor die verhoging, of doordat er simpelweg minder publiek gaat komen. Maar niet alleen daar zal het gevoeld gaan worden.

Ook voor de amateurkunst kan het betekenen dat de contributie van de harmonie of het koor gaat stijgen. De kosten van de dirigent gaan immers door deze BTW verhoging 12% omhoog. Maar ja, of iedereen dat in de gaten heeft? Kunstenaars protesteren niet zo makkelijk, en hebben ook geen trekkers om de snelweg op te gaan om hun levenswerk te verdedigen.

Ik hoop daarom dat de foto hiernaast geen toekomstbeeld wordt en dat de videoclip over arbeidskrapte niet zal gaan betekenen dat er helemaal geen werk meer te vinden is vanwege financiële krapte. Misschien iets om te overwegen als u met het rode potlood een kleurtje geeft aan aan uw stembiljet.