ZZP, Zelfstandige Zonder Perspectief…

Dec 9, 2021


Toen ik deze blog begon, had ik me voorgenomen dat het elke week een leuk en positief stukje zou worden dat verhaalde over waar ik als componist en muzikant wekelijks mee bezig was. Het vaccineren was begonnen en hoewel we midden in een lockdown zaten was ik vol goede moed wat de toekomst me ging brengen. Ik was gestopt in het onderwijs om me volledig op mijn passie te werpen…muziek maken en muziek schrijven! Ik was al jarenlang zzp’er naast die baan in het onderwijs en klaar om volledig als ondernemer aan de slag te gaan. Een loopbaancoach had me geweldig geholpen om mij mijn kracht te laten zien en er voor te gaan waar ik goed in was. Creatief ondernemen, op eigen benen en met de steun van mijn familie en vrienden die allen overtuigd waren dat ik dit kon.

Nog steeds ben ik daarvan overtuigd. Ik geloof nog steeds in mijn eigen kracht en die van mijn muzikanten collega’s. Jaren geleden stuk voor stuk steeds meer als zzp’er aan de slag gegaan, niet uit keuze maar omdat een overheid onze sector die kant uit stuurde. Maar he, dat ging ons lukken….toch? Mensen houden immers van muziek? Mensen vinden het toch leuk om naar het theater te gaan? Dus, schouders eronder en gaan!! Maar nu, na de zoveelste lock down waarin onze sector weer aan banden wordt gelegd, is die afkorting zzp veranderd in zelfstandige zonder perspectief. En waarom? Wat hebben we in vredesnaam dan verkeerd aangepakt? Telt dat wat wij doen zo weinig mee in onze samenleving? Is het echt niet meer dan “och, dan zoek je toch een andere baan?”. Houden mensen niet meer van muziek? Of denkt iedereen dat dat maar vanzelf klinkt? Op deze manier klinkt er over een jaar niets meer dan de muzikale herinnering van voor de Coronatijd. Dan zijn wij als kunstenaars verdronken in een onbarmhartige economische paragraaf die het niet waard was om gered te worden toen alle inkomsten wegvielen. 

Nog niet lang geleden, zo ongeveer toen ik begon met het schrijven van blogs, componeerde ik een lied over schepen die na jarenlange dienst op een strand aan de grond werden gevaren om te worden ontmanteld. Het was een speciale opdracht in Coronatijd. Ik hoop nu oprecht dat het geen voorteken was!!